OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS M*A*S*H 4077 online na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Chopeš (též Chrobi, Kopesh nebo Knopesh)

Chopeš (též Chrobi, Kopesh nebo Knopesh) ḫpš je staroegyptský meč s dvoubřitou srpovitou čepelí, díky tomuto tvaru sloužil téměř výhradně k sekání. Navzdory své podobnosti se srpem se však ostří nenacházelo na vnitřní straně oblouku čepele, nýbrž na vnější.

Tuto zbraň používali hlavně ochránci Faraona nebo bojovníci uctívající Hora. Chopeš se používal také na ochranu jiných veledůležitě postavených lidí.

Podle ikonografických nálezů se zdá pravděpodobné, že se tento meč začal používat někdy kolem roku 2500 př. n. l. a velmi brzy se stal velmi populární mezi egyptskými důstojníky. Tato popularita pravděpodobně vedla k tomu, že se stal symbolem moci faraona. vlivem komplikovanosti nálezů se však stále nepodařilo datovat, kdy tuto symboliku získal.


Z ohnivé výhně - Chopeš

Meče



Reklama
© Ofrii 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com